Перехід на станції Perrache

Світильник, виготовлений під замовлення, перетворює перехід у вишуканий простір, покращуючи враження пасажирів.

Ліон, третє за величиною місто Франції, відоме своєю гастрономією, таємними підземними ходами та емблематичним Фестивалем світла, який щороку ілюмінує місто упродовж чотирьох днів грудня.

Розташований посеред невеличкого півострова, район Перраш відомий своїм історичним залізничним вокзалом, який є важливою точкою сполучення для місцевої громади, з’єднуючи мегаполіс з багатьма містами Франції і закордоном. Станція, стратегічно розташована між північчю та півднем міста на 6-метровій кам’яній дамбі, нещодавно була реконструйована з метою покращення доступу.

У рамках проекту відкрито склепінний перехід під станцією, що з’єднує Пляс-дез-Аршів і Пляс-Карно, аби створити підземний перехід для пішоходів і велосипедистів та забезпечити вихід на південь міста. Раніше його використовували для автомобілів, а тепер перепроектували зі включенням двосмугової велосипедної доріжки шириною 4 метри.
Агентство ландшафтного дизайну "Atelier Ruelle" доручило дизайнеру освітлення Марку Аурелю зі студії "Aurel Design Urbain" освітити цей перехід.  

Поєднання дизайну і безпеки 

Усвідомлюючи, що підземний перехід може викликати у деяких пасажирів відчуття незахищеності, Марк Аурель прагнув понад усе створити простір, де б мешканці і туристи почувалися невимушено, у безпеці та комфорті. Його ідея полягала у використанні світла для «створення розкішного і досконалого внутрішнього простору».

69002
Ліон
Франція

Замовник

міська раді Ліону

Партнер(и)

Підрядник з монтажу: CITEOS
Проект освітлення: Marc Aurel
Генеральний підрядник: Atelier Ruelle
Фотограф: Jean-Baptiste Guerlesquin

Мене надихнули великі люстри, які можна побачити в залах палаців.

Марк Аурель
дизайнер освітлення і засновник студії "Aurel design urbain"

Schréder SIGNATURE взяв на себе завдання втілити цю ідею в реальність, розробивши великогабаритні світильники з можливістю їх монтажу на опори та підвісу до склепінчастої стелі.

Функціональне освітлення, що створює настрій

Проектування вуличного простору для людей виходить за межі практичних міркувань. Крім створення безпечного проходу, світильники створюють світлові ефекти, які надають простору привітної атмосфери. Цей подвійний ефект освітлення досягнений завдяки інтеграції:

  • основного джерела світла, що спрямовує світло вниз, підсвічуючи внутрішню поверхню абажуру і забезпечуючи необхідну однорідність на поверхні землі, щоб скеровувати людей;
  • світлодіодів у верхньому зовнішньому обідку, які підсвічують зовнішню поверхню абажура та створюють світлові ефекти, інтенсивність яких можна змінювати.

Підвісне виконання світильників всередині переходу підсилює атмосферу, створюючи невеликі світлові ефекти на підлозі.

Максимум впливу для максимальної зручності використання

Щоб досягти бажаної світлової атмосфери, задуманої Марком Аурелем, у центрі переходу встановлено велику кількість світильників, причім світильники все більше і більше розосереджуються у міру наближення до виходів. Для посилення ефекту люстри необхідно було встановити світильники 3 різних розмірів і на різній висоті. Така конфігурація пожвавить склепінчасту стелю і зменшить відчуття подорожі тунелем.

Абажури різних кольорів, як-от переливчастий зелений та бронзовий, рідко використовуються в громадських місцях для покращення простору і комфорту пасажирів.

Багаторівневе завдання

Оскільки існувала потреба у 3 різних розмірах світильника з діаметром від 700 до 1000 мм, було очевидно, що це стане багаторівневим завданням: структурним, технічним та фотометричним.

Потрібні були якісні міцні матеріали. Корпус світильника виготовлено з трьох листів алюмінію, які дають відчуття якості та високоякісної обробки. У корпус інтегровані два полікарбонатні розсіювачі, що захищають начинку світильника з обох сторін. Важливо, щоб полікарбонат залишався гладким і не деформувався під впливом будь-яких потенційних вібрацій чи змін температури, адже він має забезпечувати однорідне освітлення з однаковою колірною температурою та ефективністю протягом тривалого часу. Наша команда представила світильник, який відповідає всім вимогам проекту.

Позаяк технічне обслуговування в цьому середовищі було б проблематичним, ми спроектували світильник, втіливши принципи циркулярної економіки: оптичний блок можна легко зняти для заміни. Ми також розробили комплекти для заміни, які можна легко інсталювати, аби скоротити час і витрати без шкоди для конструкції.

Ритмічне освітлення

П'ять світлових сценаріїв підкреслюють атмосферу пасажу протягом дня і ночі. З кожною зміною сценарію інтенсивність і напрямок світла створюють нову перспективу у сприйнятті простору.
Завдяки модернізації пасаж отримав нове життя. Він створив гостинне довкілля з сильною візуальною ідентичністю та покращив доступ для пасажирів, заохотивши їх до більш активної мобільності.