Залізничний вокзал Сан-Бенту

Світильники Schréder забезпечують економічне, енергозберігаюче та привабливе освітлення історичної залізничної станції

Залізничний вокзал Сан-Бенту в Порто - одна з найжвавіших залізничних станцій у північному регіоні Португалії. Щомісяця вона приймає близько 1 мільйон пасажирів.
Відкритий у 1916 році, Сан-Бенту - серед найкрасивіших вокзалів у світі, добре відомий своїм приголомшливим вестибюлем. Стіни вестибюлю, покриті 20 тисячами розкішних глазурованих керамічних плиток, описують історію Португалії.
Станція знаходиться в управлінні Infraestruturas de Portugal (IP), що в 2011 році прийняли рішення відреставрувати плитку, щоб зберегти красу національної пам'ятки.

У 2017 році Студія дизайну освітлення N&M отримала завдання розробити нову схему енергозберігаючого освітлення, яке підвищить загальний рівень освітлення для комфорту і зручності пасажирів та підкреслить історичну спадщину цієї залізничної станції.

Для освітлення платформ обрали світильники НЕОС і ДЕКСО.

Світильники ДЕКСО, підвішені до центральної вісі даху, освітлюють платформи, підвищують яскравість та видимість, завдяки чому пасажири та  персонал залізниці можуть здійснювати посадку і висадку у цілковитій безпеці та комфорті.

Прожектори НЕОС підсвічують величний металево-скляний каркас та колони будівлі, підкреслюючи архітектуру вокзалу.

Щоб уникнути відблисків від глазурованих плиток, у вестибюлі застосована непряма система освітлення. Світлодіодні світильники, обрані завдяки мінімальному енергоспоживанню, обмеженому технічному обслуговуванню та тривалому терміну служби,  розміщені на стелі, щоб м'яко розсіювати світло на стінах, виділити розкішні деталі фриза та розкішно оздоблених синіх і білих плиток.

Серія СКУЛЬПлайн обрана для проекту завдяки витонченому естетичному дизайну та високоефективному світлорозподілу. Змонтовані усередині вікон основного фасаду, СКУЛЬПлайни непомітно інтегруються в архітектуру, з мінімальним візуальним впливом, і привертають увагу до фризу та плитки азулежуш. Лінійки оснащені світлодіодами з теплим білим світлом (3000K), яке створює максимальний комфорт та передає справжні кольори плиток.
В результаті вестибюль набув приголомшливого вигляду.

Цей проект освітлення вимагав рішення, яке б поєднало технічну якість та естетичний дизайн, і водночас було економічним, енергоефективним та привабливим.
Світильники Schréder досягли усіх поставлених цілей: енергоспоживання та викиди СО2 на платформах і у вестибюлі скоротилися майже на 75%.

Praça Almeida Garrett
Порто
Портуґалія